InsiderIndex - Ahead in the stock market!













Insideranalys i media 
  
Nu är det fastslaget en gång för alla. Den som inte har tillgång till skvallret på Stureplan bör i stället läsa Finansinspektionens insynsregister. Och sedan göra som proffsen.
 
 
Nyligen publicerade den brittiska finansinspektionen en uppsats som visar att det förekommer alltmer misstänkt illegal insiderhandel före större uppköp i Storbritannien. Nästan 30 procent av uppköpen år 2004 föregicks av kursrörelser som pekade på insiderhandel. Antalet uppköp med suspekta kursrörelser har ökat med 50 procent sedan år 2000. Siffran har troligen stigit ännu mer nu när uppköpskarusellen snurrar allt snabbare.
 
Det är naturligtvis inget bra betyg åt den brittiska finansinspektionen att insiderhandeln verkar vara så utbredd. Trots ett nytt regelverk har detta uppenbarligen inte lyckats avskräcka olovlig insiderhandel. Därför ska inspektionen nu försöka statuera ett exempel genom att avslöja och bestraffa insiders med hög profil. Udden kommer bland annat att riktas mot de stora institutionerna. Särskilt mycket tycks det läcka när riskkapitalfirmor köper företag, vilket är allt vanligare också i Sverige.
 
Som vanligt har de mindre spelarna, småspararna, en informationsnackdel. De går inte på analytikermöten, de umgås inte med kotterierna i City, de jagar inte med direktörer och de frotterar sig inte med dem i Verbier på skidsemestrar.
 
Kort sagt, missar de möjligheter till aktietips och råd som ofta utbyts i dessa kretsar.
 
Det är svårt att få fram motsvarande historiska siffror om möjlig insiderhandel just före ett uppköp i Sverige. Finansinspektion har inte gjort någon sådan undersökning. Men Mats Wilhelmsson på marknadsövervakningen hos Finansinspektionen har en känsla av att ''insiderhandeln har blivit vanligare före ett uppköp''.
 
Det växande antalet misstänkta insiderhandelfall pekar i samma riktning, även om det kom en ny regel vid halvårsskiftet 2005 som gör det svårare att fastställa antalet insiderfall. Misstänkta transaktioner skickas numera direkt av banker, värdepappersinstitut, börser och auktoriserade marknadsplatser till Ekobrottsmyndigheten (EBM).
 
Ökningen av antalet misstänkta insiderfall förklarar Mats Wilhelmsson med att det i dag är enklare att sprida informationen.
 
-Tidigare stannade denna i en sluten krets men nu finns mejl och chatsidor. Den som sprider informationen vidare kan också ge sig själv alibi att han hört det på annat håll, till exempel läst det på en internetsida.
 
De tre senaste insideråtalen ogillades också i tingsrätten: Bure, SignOn och Feelgood. Bure- och Feelgood-fallen är dock överklagade till hovrätten. Chefsåklagare Alf L Johansson vid EBM anser ändå att husrannsakningar, förhör, beslag och and­ra tvångsåtgärder sänder varningssignaler till de aktörer som kan vilja göra sig en hacka på att tänja på gränserna.
 
Men det går också för gemene man, som inte vistas på Stureplan, att tjäna pengar på insidertips helt lagligt. Det handlar om att läsa den offentliga insiderstatistiken, det vill säga Finansinspektionens insynsregister.
 
Ekonomie magister i finansiell ekonomi Carl Schöld har skrivit en snabbläst bok, Insidersanalys, om denna unika möjlighet för de mindre spelarna. Det går att uppnå vad han kallar för övernormala avkastningar genom att följa efter när personer med insiderkunskap agerar. Olika amerikanska undersökningar stödjer också denna tes. Exempelvis har Josef Lakonishoko och Carr Bettis visat att prestationen blir 3-7 procentenheter bättre än index genom att följa insiders.
 
Det beror på att marknaden, trots sitt rykte, inte är perfekt. Modern beteendebaserad finansiell forskning visar att det finns systematiska felprissättningar i marknaden. När de väl upptäcks tar det en viss tid att bli av med dem. För att ta del av dessa felprissättningar går det att följa den offentliga insiderstatistiken och där utnyttja insiders informationsövertag. Men det kräver en viss kunskap om vilka insiders som är värda att följa.
 
En person som är insider har en insyn i bolaget som inte allmänheten har. Han ska därför registrera sin aktivitet hos Finansinspektionen inom fem dagar. FI ska offentliggöra den samma dag den registreras.
 
Problemet med insiderlistan är att den inte berättar varför någon säljer eller köper, samt att den ger insidern hela fem dagar att registrera informationen. Sedan kan det ta dubbelt så lång tid innan information når allmänheten.
 
Den som vill ägna sig åt insideranalys bör därmed ta reda på mer fakta runt själva transaktionen. Ta till exempel Active Biotechs vd Sven Andréassons senaste insideraffär. Han sålde fredag den 17 mars, dagen efter att bolaget rapporterat. Han meddelade försäljningen fredagen den 24 mars.
 
Under 2006 väntas redovisning av forskningsresultaten för flera av bolagets preparat, bland annat Laquinimod mot MS, som befinner sig i fas 2. Mot den bakgrunden var det nog många aktie­ägare som fick hicka, eftersom han sålde en ansenlig mängd aktier. Hans försäljning offentliggjordes den 27 mars, alltså tio dagar efter att han sålt.
 
De som känner Active Biotech visste att Sven Andréasson sålde på grund av en skilsmässa och drog därför inga förhastade slutsatser kring utfallet av forskningsresultaten. Förseningen i offentliggörandet berodde på att det kom en helg emellan och att Andréasson rapporterade efter klockan 15 en fredag. Insynsregistret ska publiceras klockan 15 varje dag. Kursen föll kraftigt efter hans försäljning men har sedan repat sig.
 
Carl Schöld har analyserat alla insidertransaktioner, cirka 10 000-20 000, mellan 1998 och 2002 och kopplat dem till kursutvecklingen sex månader senare. Han finner en signifikant överkastning, 20 procentenheter bättre än index under denna period både vid uppgång och fall och med samma riskmått.
 
Men han påpekar att agnarna måste sållas från vetet. En vd som köper aktier är mer intressant information än en vd som får optioner eller aktier via pilotskolan. Ännu bättre är det om vd redan har ett innehav och ökar på ytterligare.
 
Det måste finnas en rationell analys, ett aktivt beslut att investera samt ett risktagande bakom. Det finns färre oväsentliga anledningar till varför en insider köper i sitt eget företag än till varför han säljer. Den viktigaste är att han tror sig veta att priset på aktien kommer att gå upp och skapa en positiv avkastning på investeringen. Men det kan finnas många skäl till att han säljer, förutom att han tror att priset på aktien är på väg ner.
 
Om två insiders köper blir signalen ännu starkare. Undersökningen visar också att det ger högre avkastning att följa en vd eller styrelseordförande än andra insiders, som till exempel vice vd, aktieägare med minst tio procent av aktiekapitalet eller nyblivna styrelseledamöter. Bästa genomsnittliga avkastningen under perioden 1998-2004 hade insiders i följande bolag: Telelogic, Teligent, Proffice, Axfood och IFS.
 
Insiders agerar på outtalade positiva nyheter och Carl Schöld rekommenderar därför den som tar rygg på insiders att släppa aktierna då marknaden bör ha korrigerat kursen. Han har uppmätt den tidpunkten till efter två delårsrapporter eller cirka sex månader efter insiderköpen,
 
Den 20 mars i år gjordes en del insideraffärer. Carl Schöld anser att följande kan ge en köprekommendation: Den nye vd:n Torben Jörgensen, som ska tillträda i Biotage, köper 186 000 aktier men har redan 366 000 aktier. Bengt Sjögren, vd i ett dotterbolag till Bergman & Beving köper 11 000 aktier tre dagar i rad och har redan aktier. Bertil Villards, ledamot i Novestra, försäljning av 250 000 aktier i Novestra kan vara en säljsignal.
 
För den som inte har direkt tillgång till Stureplansskvallret och inte vill begå en olaglighet är att följa insiders en av flera metoder för att nå en överavkastning. Själv påstår Carl Schöld att han på så sätt fått en avkastning på nästan 50 procent i genomsnitt per år de fyra senaste åren i jämförelse med marknaden som avkastat ungefär 35 procent i genomsnitt per år.
 
URL: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article271331.ece
Copyright © Affärsvärlden
URL: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article271331.ece
Copyright © Affärsvärlden
 
URL: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article271331.ece
Copyright © Affärsvärlden